soorten brandhout

Op de brandhoutmarkt zijn vele soorten brandhout te vinden. Wanneer je dus op zoek bent naar brandhout voor de kachel of open haard, kijk niet enkel naar de prijs. Leveranciers van brandhout beschikken niet allemaal over hetzelfde hout. De houtkwaliteit verschilt van elkaar en de prijs is daar dus afhankelijk van. Weet dus voor de aankoop van uw hout of het geleverde brandhout wel aan uw eisen voldoet. Daarom zijn hieronder enkele brandhoutsoorten opgesomd…

droog brandhout

Droog brandhout spreekt voor zich. Toch is niet iedere houtsoort even snel droog na de kap ervan. De meeste brandhoutsoorten dienen 1 tot 2 jaar gekloofd onder een afdak gedroogd te worden. Daarna is het brandhout geschikt voor verbranding. Opletten met eik, want deze soort moet na 2 jaar onder een afdak ook nog eens 1 tot 2 in een beschutte plaats bewaard worden.

Bij aankoop van droog brandhout moet je dus letten op enkele kenmerken van droog brandhout, dit om zeker te zijn van de kwaliteit van het droge hout. Blokken droog hout klinken holler dan nat hout. Droog hout valt ook op door de scheuren in de blokken en de loszittende schors. Voor droog brandhout zul je dus iets meer moeten betalen, omdat het droogproces in de prijs gerekend wordt. Een groot voordeel is wel dat je onmiddellijk kunt stoken na de levering ervan.

winddroog brandhout

Deze soort brandhout is een variant tussen droog en nat brandhout. Winddroog brandhout, ook wel halfdroog brandhout genoemd, moet namelijk nog een klein jaar drogen voordat het gebruikt kan worden als stookmateriaal. Waarom dit hout winddroog wordt genoemd, is het feit dat je het hout buiten dient te laten drogen onder een open afdak. Zo kan de wind goed aan de houtblokken.

nat brandhout

Wanneer je een boom velt en de stam zaagt tot kleinere blokken voor in het vuur, dan zijn deze blokken nog nat. De sappen van de boom zijn aanwezig tussen de houtwezels. Een vers gevelde stam bevat nog enorm veel water, wel afhankelijk van soort tot soort. Dus moet je rekening houden dat nat brandhout nog 1 tot 3 jaar moet drogen voordat het als brandbaar beschouwd kan worden. Naast eigenhandig vellen van bomen, kun je ook gewoon gezaagd en gekliefd nat brandhout bestellen. Normaal zul je hiervoor minder moeten betalen dan voor winddroog of droog hout, want je moet zelf instaan voor het drogen van het hout.

Eigenlijk kan dit geen probleem zijn als je over een opslagplaats beschikt voor het brandhout in de tuin. Je dient dan enkel te zorgen dat het hout roteert. Zodat je telkens het goed gedroogde hout gebruikt voor de verbranding. Wees wel waakzaam dat je geen nat brandhout verbrandt. Want nat brandhout verbranden leidt tot schadelijke gassen en vuile rook. Dit ten koste voor de gezondheid en het milieu. Tevens geeft nat hout minder warmte af tijdens het verbranden, dit door het nog aanwezige water in de bast. Ook komen schoorsteenbranden eerder voor bij het verbranden van nog niet volledig droog hout.

geen brandhout

Gratis verkregen brandhout of tweedehands brandhout is niet altijd even goed. Dit hout is vaak afkomstig uit resten van planken en balken en zijn vaak al voorbewerkt. Het is dan ook opletten geblazen als je geen natuurlijk hout begint te verbranden. Er loeren dan gevaren om de hoek, gaande van schadelijke stoffen die vrijkomen tot schouwbrand. Zeker bij een open haard kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid. Verbrandt dus zeker de volgende soorten brandhout niet: spaanplaat, gebeitst hout, multiplex, geverfd hout, sloophout of geïmpregneerd hout.

Bij het op zoek gaan naar brandhout voor de open haard of de kachel, bots je snel op verschillende soorten brandhout. De soorten zijn verschillend volgens de duur tussen kap en verkoop van het hout. Dit heeft dan ook zijn weerslag op de prijs. Kun je thuis zelf hout laten drogen, dan betaal je best voor het goedkopere natte brandhout. Droog brandhout is voor diegenen die onmiddellijk willen stoken zonder al te veel zorgen rond het drogen van het brandhout.

Tags:, , , , ,